Koristimo veb-kolačiće za pružanje najboljeg korisničkog iskustva.

Details OK!

Nakon napornog rada u prošlim godinama i odluke o inostranoj ekspanziji, došao je i veoma važan, istorijski dan za Kazal. Ponosno objavljujemo svečano instaliranje prvih Kinderpitch terena u inostranstvu, odnosno u Albaniji, u 2 vrtića opštine Tirana.

 

 

Kazal projekat je započet 2010. godine u Mađarskoj sa 2 pilot projekta. 2011. godine, Jeno Buszansky, legenda Mađarskog zlatnog fudbalskog tima, je osnovao Fondaciju za sport u vrtićima, kako bi projkat zaživio širom zemlje. Sami Kazal projekat nije samo Kinderpitch ili Funpitch. On sadrži opremu i metodologiju napisanu za djecu u preškolskom uzrastu. Za svaki sport je kreirana posebna brošura. Zbog toga, Kazal nije samo za fudbal, on je multifunkcionalan.

 

Sledeća važna prekretnica u istoriji Kazal-a je 2016. godina, kada je Ka2al odlučio o internacionalnoj ekspanziji. U 2017., ovaj san je postao stvarnost instalacijom 2 Kinderpitch terena u Albaniji.

 

 

Prve dvije instalacije su završene zahvaljujući Fondaciji Lorika Cane, najpoznatijeg i najboljeg albanskog fudbalera svih vremena, kao i Erionu Veliaju, gradonačelniku Tirane. Lorik, koji je igrao za PSG, Sunderland, Galatasaray, Lazio, FC Nantes i bio kapiten Olimpique Marseille-a, kao i reprezentacije Albanije, se prošlog ljeta povukao nakon učestvovanja Albanije na po prvi put velikom takmičenju, Evropskom prvenstvu. Nakon povlačenja iz fudbala, Lorik je tražio projekat kojim bi na najbolji mogući način pomogao djeci. Odlučio je da osnuje Lorik Cana 5 fondaciju, kao i da pomogne širenje Kazal brenda na Albaniju, Kosovo, Makedoniju i Crnu Goru.

 

Kazal Kinderpitch koji je postavljen 5. juna 2017. godine u Xixellonja vrtiću u Tirani, je finansiran od strane Lorik Cana 5 fondacije uz pomoć opštine Tirana. Teren je svečano otvorio Erion Veliaj i Lorik Cana. Najveće medijske kuće su prisustvovale ovom događaju.

 

Kazal Kinderpitvh koji je postavljen 6. juna 2017. godine u Heidi vrtiću je instaliran zahvaljujući donacijama Mađarskih kompanija. Na ovom događaju je prisustvovao Dr Szabolcs Varga, zamjenik ambasadora Mađarske u Tirani, kao i Arber Mazniku, zamjenik gradonačelnika Tirane.

U svom govoru, ambasador je rekao da Mađarska podržava projekte kao što su Kazal i da je cilj ambasade da podržava ekspanziju Mađarskih kompanija u Albaniji.

Arber Mazniku je istakao važnost sportske i fizičke edukacije u predškolskom uzrastu i priznao nezavidno stanje sportske infrastrukture u Albaniji. Zahvalio se Mađarskim kompanijama, posebno Kazal-ovom proizvođaču Global Sport-u za donaciju Kinderpitch-a Heidi vrtiću.

Dr Andrea Molnar, predsjednik Fondacije za sport u vrtićima je bila ganuta činjenicom da ovi tereni simbolizuju Albansko-Mađarsko prijateljstvo i saradnju. Citirala je Ernesta Renana koji je rekao "Nacija je zajedničko sjećanje na prošlost i zajednički plan za budućnost". Nakon njenog govora, zvanično je predala nasljeđe Jeno Buszansky-a Loriku Cani, zajedno sa Jeno Buszansky juniorom.

Lorik Cana je primio nasljeđe i u svom govoru obećao da će Kazal projekat nastaviti da se širi u Albaniji.

 

Ceremonija je zatvorena presijecanjem trake, djecom koja su oslobodila balone u bojama Albanije i serviranjem torte i šampanjca.

 

Photos: Andrea Takács-Tóth (Global Sport LLC)